Kunstmatige Inseminatie

Wat is Kunstmatige Inseminatie ?

Onder Kunstmatige inseminatie (KI) wordt verstaan het bevruchten van een paard (of een ander dier) zonder geslachtsgemeenschap. Het zaad van de hengst wordt niet op de natuurlijke manier maar kunstmatig bij de merrie ingebracht.

Afnemen van sperma bij de hengst

Op deze afbeelding is een dekruimte met fantoom te zien , er is ook een speciaal hok aanwezig voor de bokmerrie,

dit is belangrijk voo de veiligheid van dierenarts en beide paarden.

Voor er sperma wordt afgenomen, moet de hengst een erectie krijgen.

Dit gebeurt vaak door de aanwezigheid van een bokmerrie of door het laten ruiken aan een hengstige merrie ( dit is afhankelijk van het dekstation). Vanaf dat de hengst een erectie krijgt kan hij het fantoom bespringen en zijn zaadlozen in een kunstschede.

* Bokmerrie: merrie die bij het fantoom staat zodat de hengst bereidt genoeg is om op het fantoom te springen

Bewerking van het sperma

Sperma wordt gefilterd na de afname. Het nut hiervan is dat alle klontertjes en slijm verwijderd worden. De zaadinbreng bij de merrie gebeurt hierdoor vlotter en er is meer kans op bevruchting.

Inbreng van het sperma in een merrie.

Voor het inbrengen van het zaad in de merrie moet de schede gereinigd worden zodat er geen vuil en bacteriƫn mee naar binnen kunnen. De dierenarts zal zijn handschoen insmeren met glijmiddel zodat het naar binnen gaan in de merrie vlotter verloopt. Het sperma wordt in een spuit gedaan en via de spuit later in een pipet. Deze pipet wordt tussen de vingertoppen van de dierenarts genomen zodat ze onderweg naar de baarmoeder niet kan plooien of geen wondjes kan veroorzaken. Als de pipet is ingebracht in de baarmoeder zal de dierenarts de spuit leegduwen en zal het sperma in de baarmoeder terecht komen. Daarna zal hij alles uit de merrie nemen. Indien nodig wordt de merrie toe genaaid aan de schede. Dit is soms nodig als de vagina gescheurd is zodat er geen lucht naar binnen kan in de baarmoeder. Dit heeft een negatief effect op de bevruchting; ( Zie ziekte)

Voordelen

* Minder kans op geslachtsziekten

* Er kunnen meerdere merries gedekt worden

* Kleinere merries kunnen door grotere hengsten gedekt worden

* Veiliger voor merrie en hengst


Nadelen

 * Het sperma leeft minder lang door de bewerkingen