ICSI
De techniek
Intracytoplasmatische sperma-injectie of ICSi is een micromanipulatietechniek waarbij onder de microscoop een spermacel door middel van een zeer fijne glazen naald in een eicel wordt gespoten. Omdat spermacellen van een hengst niet krachtig genoeg kunnen bewegen in vitro om de zona pellucida of eischaal van een rijpe eicel te penetreren, is deze behandeling nodig om de kansen op een geslaagde bevruchting te verhogen.
Welkom SMICSI!
(20-11-2009) Op 27 oktober 2009 werd om 22.45 uur aan de faculteit Diergeneeskunde van de UGent SMICSI geboren, het eerste Belgische proefbuisveulentje. De bevruchting kwam tot stand via een techniek die ook als onvruchtbaarheidsbehandeling bij de mens wordt toegepast.
Het veulen is genoemd naar dierenarts Katrien Smits.
Deze techniek wordt ook als onvruchtbaarheidsbehandeling bij de mens toegepast.
Wat SMICSI ook zeer uniek maakt, is het feit dat de eicel waaruit ze is ontstaan, afkomstig is van een geslachte merrie.
Elke week worden in de faculteit Diergeneeskunde van de UGent in Merelbeke enkele eierstokken van merries verzameld in het slachthuis, waaruit dan enkele tientallen eicellen worden geïsoleerd. Deze eicellen worden in de broedstoof onder specifieke omstandigheden gekweekt tot ze rijp zijn en klaar voor de bevruchting. Dan wordt een spermarietje van een hengst ontdooid en wordt telkens één spermacel opgepikt met een fijne glazen naald om in een rijpe eicel te spuiten.
De bevruchte eicellen worden 9 dagen lang in een broedstoof gekweekt. Gemiddeld ontwikkelen ongeveer 70% van de geïnjecteerde eicellen zich verder tot delende embryo’s, maar slechts 7% bereikt het blastocyststadium. Twee van de embryo’s die het blastocyststadium bereikten, werden op 18 december 2008 overgeplant in de baarmoeder van een draagmerrie in het embryotransfercentrum Maria Hoop in Nederland. Op 24 december 2008 werd met behulp van echografie vastgesteld dat de merrie drachtig was.
Na een normale dracht -gemiddeld is een merrie 340 dagen of een dikke 11 maanden drachtig- werd een tweetal weken geleden een gezond, vos merrieveulentje geboren aan de vakgroep Voortplanting, Verloskunde en Bedrijfsdiergeneeskunde van de faculteit Diergeneeskunde.
Ondertussen werd ook door middel van dna-onderzoek aangetoond dat het veulen verwant is met de hengst, waarvan het sperma gebruikt is voor ICSI en dat SMICSI niet verwant is met de draagmerrie, wat de in vitro oorsprong van het veulen bevestigt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb